Hrișca este bogată în fibre și minerale și este în mod natural fără gluten. Dar pe lângă toate calitățile nutritive hrișca e dulce, aromată și foarte gustoasă. E foarte populară în zona slavă și la unele popoare asiatice, dar încet, încet a pătruns și în gastronomia europeană. Rețeta noastră aduce împreună hrișca cu dovleacul ceea ce o face foarte potrivită pentru perioada rece.
Reteta pentru 4 -6 portii
- 250g hrisca decorticată
- 400g dovleac curățat și tăiat cubulețe
- 300g ciuperci champignon
- 5 căței de usturoi
- Cimbru uscat (sau rozmarin, sau amestec de ierburi de Provence)
- Seminte de pin prăjite (sau alte tipuri de nuci) pentru toping
- Patrunjel verde
- Sare, piper
Ulei de măsline
Preparare : 15 minute
Gatire : 40-50 minute
- Pregătiți înainte dovleacul (spalați, tăiați cuburi) și ciupercile (spălați și tăiați feliuțe subțiri)
- Preincalziti cuptorul la 200°C
- Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt puneți cuburile de dovleac, asezonate cu ulei de măsline și cimbru. Se dau la cuptor pentru 20-25 min. Sa fie intre furculița dar să nu se sfărâme.
- Intr-un ceaun mare gătiți hrișca. Regula la hriscă este 2 volume de apă la un volum de hrișcă. Deci puneți în ceaun 500 ml apă. Între timp spălați hrișca în 2 ape, ca orezul. Când apa fierbe adăugați hrișca, amestecați ușor cu o lingură. Când începe să fiarbă din nou dați focul la mic, acoperiți cu un capac și nu mai amestecați absolut deloc. Se lasă cam 30-35 minute. Trebuie ca toată apa să fie absorbită.
- Într-o tigaie mare se pune ulei de măsline (cam 2 linguri) si usturoiul taiat mărunt. Se călește puțin, nu trebuie să se rumenească. Se adaugă apoi ciupercile bine curățate și tăiate feliuțe subțiri. Gătiți cam 5 minute.
- Adăugați apoi în tigaie dovleacul copt și apoi asezonați cu sare și piper.
- Într-un castron mare combinați ciupercile, dovleacul, hrișca, pătrunjelul tocat.
- La final mai puneți puțin pătrunjel deasupra și semințele de pin rumenite.
Acest pilaf se servește cald ca fel principal. Poftă bună!
Sugestii :
- Se pot folosi diverse legume : morcovi sau alte rădăcinoase, fenicul, varză de Bruxelles, etc
- Și la condimente se pot face schimbări funcție de celelalte ingrediente folosite
- Se poate folosi chiar un sos suplimentar și dacă doriți o notă mai asiatică puteți adăuga sos Tamari.